Mimaki gépek a Richter Gedeon Zrt.-nél


Cikk nyomtatása
A Richter Gedeon Zrt. nyomdája több mint fél évszázada szerves része Magyarország egyik legnagyobb iparvállalatának, csapatuk pedig a hagyományos és digitális nyomtatási megoldások talán legkreatívabb alkalmazója.



A Richter nyomdája az ötvenes években indult, és az aktuális vállalati igényeknek megfelelően számos változáson esett át. A hagyományos nyomdai eljárások mellett az elsők között nyitottak a digitális megoldások felé. Számukra mindig fontos volt a géppark fejlesztése, hiszen a cég számára a házi nyomdában készülő anyagokkal szemben magas elvárásokat támasztanak a marketingért és a belső kommunikációért felelős szakemberek. A Richter Gedeon Zrt. nyomdája immár két éve használja a Mimaki digitális megoldásait.

Több mint nyomda
A Richter Gedeon Zrt. az egyik legnagyobb magyarországi iparvállalat, amelynek szüksége van saját nyomdára. A termékcsomagolásokon és betegtájékoztatókon kívül nagyjából minden anyag a saját nyomdában készül, de az üzem kapacitásai túlmutatnak a hagyományos értelemben vett nyomdák világán. A Richter nyomdája egy komoly kreatív műhelyként működik, ahol sokféle displayt, prezentációs eszközt és reklámajándékot fejlesztenek ki és gyártanak.

Tordy György, vezetése alatt a nyomda valóságos boszorkánykonyhává vált, ahol a digitális technológiából a lehető legtöbbet hozzák ki.  Együtt haladnak a korral, jól tudják, hogy a marketingeszközök világában már csak a magasabb hozzáadott értékkel bíró kellékekkel van értelme foglalkozni, az innováció nem állhat le és a kreatív szakemberekkel való együttműködés elmélyítése is elengedhetetlen a vállalat és a termékek versenyképességéhez.

Miért éppen Mimaki?
A nyomdában többféle digitális nyomtató működik, két évvel ezelőtt szerezték be a Mimaki CJV30-as oldószeres nyomtató-vágógépet és az UJF-3042 HG síkágyas asztali UV-LED nyomtatót, amelyet idén a Mimaki CG-130FXII vágóplottere követett.

Ha Tordy Györgyöt arról kérdezzük, miért választotta éppen a Mimaki gépeit, azt feleli: a lehetőségek alapos vizsgálata után a Mimakit és a Nyomdakert választották, mert minél teljeskörűbb megoldást akartak.

A nyomdának nem egyszerűen csak gépekre volt szüksége, hanem magas színvonalú szakmai támogatásra, szerviz-szolgáltatásra és anyagokra is. Kiemelten fontos volt számukra a stabil, komoly erőforrásokkal és szakmai tapasztalatokkal bíró, rugalmas vállalati háttér és a széles anyagválaszték is, amelyet a Nyomdakertől gyorsan és kedvező feltételekkel szerezhetnek be anélkül, hogy a kedvező árakért cserébe készletezésre kényszerülnének.

Munkában a CJV30-as
A gépek szorgalmasan szolgálják a vállalatot: A CJV30-as jórészt öntapadós címkéket nyomtat, leggyakrabban vinylre. Ezek lehetnek akár a vegyianyag-szállítmányok, vagy a különböző üzemegységek kötelező figyelmeztető jelzései, csomagolás-címkék, raktári jelzések, de számos más anyagra és eszközre is gyártanak attól függően, milyen igényeket fogalmaznak meg a vállalat részlegei.

Meglehetősen ritka, hogy Magyarországon teljes felszereltségű gépet rendelnének, a Richter nyomdája azonban kihasználja a gyári szárító kiegészítőben rejlő lehetőségeket, hiszen gyakran kell nagyon rövid határidőre dolgozniuk. A CJV30-as egyik erőssége, hogy nyugodtan magára lehet hagyni, így ez a gép sokszor végzi el feladatait felügyelet nélkül, éjszakai műszakban.  Ennek egyik oka az, hogy a teljesen kiépített elszívó rendszer ellenére néha szagos – mint az oldószeres masinák általában.

 

Az UJF-3042 és a kreatív csapat
Az UJF-3042-es pedig szinte mindent, amire a nyomda kreatív csapatának szüksége van, legyen szó akril displayekről, ajándéktárgyakról, vagy bármiről, ami belefér és megnyomtatható vele.
A kreatívok és a nyomda szakemberei a marketingesekkel együtt találják ki az új display megoldásokat, képzelőerejüknek csak a technológiai lehetőségek szabnak határt. Persze, ez sem igaz teljesen, hiszen egy-egy jól kigondolt és a vállalat számára fontos projekthez hamar beszerzik a szükséges gépeket – legyen szó lézeres vágóról, UV-LED nyomtatóról, hőprésről vagy folyadéklencse-bevonat készítőről.

Digitális jövő
- Minden a digitális technológia irányába mutat, hiszen az egyedi és a kis sorozatú gyártások jelentősége egyre nő, nekünk rendkívül fontos, hogy lépést tartsunk a kor elvárásaival – mondja Tordy György.
A Richter nyomdájának stábja a nyomdász-szakmában komoly megbecsülésnek örvend, a vállalatnál pedig minden körülmény adott ahhoz, hogy hosszú távon gondolkozzanak és a munkaerő folyamatos képzésébe sokat fektessenek, tovább fejlesszék ezt a hihetetlen értékű tudásbázist, amit ez a vállalati nyomda hozott össze az elmúlt évtizedben. 

 

____

A RICHTER GEDEON NYRT. a közép-kelet-európai régió meghatározó gyógyszercége, amely a gyógyszergyártás mellett kutatás-fejlesztéssel, kereskedelemmel és marketinggel is foglalkozik. Magyarországi központú, innovációra épülő, specializált, európai gyógyszercég. Az anyavállalat mellett hat országban működnek termelő leányvállalatai, saját piachálózatán keresztül értékesíti a világ mintegy száz országában jól ismert termékeit. Az 1901-ben alapított Richter az egyetlen olyan hazai, mára multinacionálissá nőtt gyógyszercég, amely meg tudta őrizni függetlenségét: külföldi szakmai befektető nélkül, magyarországi központú irányítással működik, a magyar nemzetgazdaság érdekeinek figyelembe vételével. A Richter-csoport teljes létszáma több mint 11 ezer, árbevétele 2014-ben meghaladta az 1,1 milliárd eurót. A magyarországi gyártók közül a Richter költ a legtöbbet kutatás-fejlesztésre: átlagosan árbevétele 12 százalékát. A Richter kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, hiszen stratégiájában a környezetvédelem, a gazdasági és szociális környezet fenntartható fejlődése alapvető szempont.

 

A Sign & Display magazin cikke



Hírek, akciók



  • 2018. május 25-én lépett életbe az Európai Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR). Kérjük, szánjon néhány percet adatvédelmi nyilatkozatunk megismerésére és kapcsolattartási adatainak frissítésére!

  • Tisztelt Partnereink!
    2018. március 20-ig az alábbi kedvezményes árakon kínáljuk gépeinket!

  • A tárgyak, merev, sík felületek és speciális anyagok nyomtatása korábban korlátozott grafikai részletességgel vagy csak drága gépekkel, ipari méretek mellett volt gazdaságosan kivitelezhető. Ma már asztali megoldások is léteznek, „házon belül” is lehetséges a kezelőfelületek, sík felületű eszközök, táblák, öntapadós címkék fotóminőséget megközelítő, digitális nyomtatása – akár kis sorozatokban is.

  • Nagyon nagy, nagyon gyors, szépen nyomtat és kitűnő az ára! Nagy szakmai érdeklődés mellett mutatta be a Mimaki az UJV55-320 UV nyomtatót a FESPA-n.

  • A nyomtatógyártók kínálata jól követi az ipari felhasználás igényeit, ez igaz a méretekre is.

  • Tisztelt Partnereink! 2016. március 1-től táblavágási szolgáltatásunkat új díjtételek mellett végezzük. A vágási díjakat ezentúl félórás egységekben számítjuk.

  • A Richter Gedeon Zrt. nyomdája több mint fél évszázada szerves része Magyarország egyik legnagyobb iparvállalatának, csapatuk pedig a hagyományos és digitális nyomtatási megoldások talán legkreatívabb alkalmazója.